Dat hangt van je board af.  Nee, in principe heb je geen vaarbewijs nodig om te efoilen, maar.. dan moet je je wel aan wat regels houden. Je hebt geen vaarbewijs nodig als je op een board staat die is begrensd op maximaal 20km per uur. kan of maximaal 20km per uur gaat. Dit houdt in dat iedereen kan leren efoilen zonder een  vaarbewijs. Heb je ervaring en wil je harder dan 20 km per uur, dan  kun je met de meeste efoils tot 45km uur varen als je een klein vaarbewijs hebt en op een gebied waar het mag. Nu hebben wij onze efoil boards begrenst op 20km per uur zodat iedereen het efoilen kan leren en ervaren.

 

Wat is het Nederlands vaarbewijs?

Het Nederlandse vaarbewijs is opgedeeld in verschillende stukken,  zo heb je niet 1 vaarbewijs maar zijn er verschillende varianten. Hieronder hebben wij de 4 vaarbewijzen op een rij gezet.

  • Het klein vaarbewijs : Dit is het vaarbewijs wat je kan gebruiken voor schepen van een lengte van 15 tot 25 meter die niet bedrijfsmatig worden gebruikt. Ook voor een motorboot met een lengte minder dan 15 meter die harder dan 20km per uur kan gaan. Hieronder vallen jetski’s, rubberboten, waterscooters en uiteraard efoils. Dit vaarbewijs is opgedeeld in 2 vaarbewijzen zo heb je klein vaarbewijs 1 en 2. Klein vaarbewijs 1 is bestemd om te varen op rivieren, kanalen en meren. Klein vaarbewijs 2 staat voor alle binnenwateren. Let wel op in het buitenland is er kans dat er andere eisen worden gesteld dus check altijd goed waar je heen gaat en lees zelf in.
  • Het grote vaarbewijs: Dit vaarbewijs geld voor een schip vanaf 40 meter. Het word meestal gebruik voor passagiersschepen vanaf 13 personen. Ook is het goed om te weten dat dit vaarbewijs is opgesplitst in groot vaarbewijs A en B. A staat voor vaart op binnenwateren (AB). En B staat voor vaart op rivieren, kanalen en meren (RKM).
  • Het beperkt groot vaarbewijs: Dit vaarbewijs word gebruikt voor boten van minstens 20 meter met een maximale lengte van 40 meter. Hier geld het zelfde als bij het grote vaarbewijs en bestaat er dus ook een deel A en B.
  • Het groot pleziervaartbewijs : dit vaarbewijs geld voor schepen met een minimale lengte van 25 meter tot een maximale grote van 40 meter. Dit vaarbewijs is geldig op alle binnenwateren voor pleziervaart.

Waar mag je harder dan 20km/u varen?
In nederland mag je niet overal harder dan 20km varen. Dit omdat het overlast kan veroorzaken, door het creeren van te hoge golven, veel geluid of gevaarlijke situaties. … heeft een duidelijke kaart waar je actuele informatie kan vinden waar je harder kan varen. 


Is efoilen gevaarlijk?

Als je efoilen gaat vergelijken met surfen of kitesurfen op de zee is het niet gevaarlijk. Je board zonder vaarbewijs gaat max 20km per uur. waardoor de kans vele maler kleiner is op een blessure in tegensteling tot surfen of kitesurfen uiteraard. 

Ook is het goed om te weten dat je met surfen en kitesurfen volledig in handen bent van de wind en met efoilen is dat niet zo! Je efoilt meestal op rustig water met je eigen remote in je hand waarmee je je eigen snelheid bepaald. Durf je dus niet harder geen enkel probleem bouw het rustig op en geniet van het vrij zijn op het water. Desondanks is het een nieuwe sport waar je ook als hard gaat als je onder de 20km vaart en je zeker onderuit kan gaan.

 

Waar Kan ik efoilen?

Efoilen word meestal gedaan op rustig water en indien mogelijk zo weinig mogelijk wind. Aquaventure in Utrecht biedt hiervoor een uitstekende. Je boekt een les op de website van Aquaventure. Daar krijg je begeleiding persoonlijk of in groepsverband dat hangt af van je reservering. Je gaat daar het water op en krijgt efoil les.

recreatieplas

Tijdens het uitzoeken van een bij jouw activiteit passende recreatieplas moet je letten op een aantal dingen: Waar moet ik rekening mee houden? En mag ik mijn activiteit wel uitvoeren op, in of rondom de plas? In dit artikel leg het uit. Mag ik mijn activiteit...

Strijkviertel

Strijkviertel in Utrecht is de ideale plek voor een dagje uit. Er is genoeg te doen, van picknicken tot vissen en van zwemmen tot efoilen. Geschiedenis In 1937 is de Strijkviertelplas ontstaan door zandwinning  van Rijkswaterstaat. Strijkviertel is in 1986 ingericht...

De efoils van waydoo

Waydoo is een Tech company dat zich richt op het maken van watersport hardware. Het merk is in 2018 opgericht in China. Door de hulp van TXA, een chinees bedrijf, heeft Waydoo al snel zijn eerste board op de markt. Dit board kwam uit in 2019, al 1 jaar na het...

waarom is suppen gezond

Waarom is suppen gezond? Suppen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale gezondheid. Door even buiten lekker bezig te gaan krijg je weer frisse energie. Ook is suppen heel leuk om te doen met grotere groepen zoals met familie, vrienden...

Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?

Wat heb je nodig om te beginnen met suppen? Suppen oftewel stand-up paddling is een sport die steeds populairder wordt, het lijkt op surfen maar is een stuk makkelijker. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste kan beginnen met suppen. Verschillen tussen een sup en...

Efoil merken

Welke Efoil merken bestaan er?   Waydoo Waydoo heeft een efoil board ontwikkeld voor beginnende efoilers. De “flyer one efoil” zit in een lagere prijsklasse. Dat maakt het dus goedkoper om je eigen board aan te schaffen en er lekker op uit te trekken. Dit board...

Onderdelen van een Efoil

Welke wing moet ik hebben? Een carbon board of toch niet? Hoe lang moet mijn board zijn? Kortom heb je zelf ook al deze vragen dan hebben wij hier alles op een rijtje gezet voor jou. Zodat je de beste keuze kan maken in jouw aankoop. De lengte Welke lengte past het...

social media

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris non condimentum sem, at auctor justo. Sed convallis consectetur eleifend. Sed vitae mauris non dui iaculis interdum sed et orci. Nam fringilla est nec erat lacinia tincidunt. Donec tincidunt pretium mauris, id pretium ipsum hendrerit ac.