Aquaventure

Onderdelen van een Efoil

aquaventure Utrecht

13 april 2022
Onderdelen van een Efoil
Welke wing moet ik hebben? Een carbon board of toch niet? Hoe lang moet mijn board zijn? Kortom heb je

Welke wing moet ik hebben? Een carbon board of toch niet? Hoe lang moet mijn board zijn? Kortom heb je zelf ook al deze vragen dan hebben wij hier alles op een rijtje gezet voor jou. Zodat je de beste keuze kan maken in jouw aankoop.

De lengte

Welke lengte past het best bij jou? Veel merken hebben verschillende maten die worden aangeboden. De boards kunnen variëren van 1,25m lang tot wel 2m. Er zullen ongetwijfeld merken zijn met meer maten maar we gaan ons nu hier op focussen. 

Wat is het voordeel van een korter board? Een kort board is meestal meer wendbaard dan een lang board. Het kan makkelijker te besturen zijn omdat het lichter is. Een langer board heeft ook zo zijn voordelen. Soms zijn ze wat lomper en daardoor wat lastiger om iaan het begin onder te knie te krijgen maar dat geeft niet. Onder een groter board passen ook andere voor- en achtervleugels. Ook is het makkelijker om te vliegen als je wat groter bent natuurlijk.

De vleugels (De foil)

De voor- en achtervleugels hebben veel invloed op de manier hoe je vliegt. Er zijn sportievere vleugels en extra stabiele vleugels. De stabiele vleugels zijn meestal handig voor beginnende efoilers. Ze bieden veel meer stabiliteit en zorgen ervoor dat je soepeler door het water beweegt.

De sportievere daarentegen hebben meestal een goed glijvermogen waardoor snelheid makkelijker bereikt kan worden. Dit is natuurlijk iets minder stabiel en meer geschikt voor de gevorderde efoilers die meer willen halen uit hun ervaring. Ook worden de vleugels in verschillende materialen geleverd. Let hierbij dus goed op wat voor jou het beste is. Veel merken bieden carbon aan vanwege de extreme stevigheid en het is niet zwaar. Het nadeel van carbon is dat het vrij prijzig kan worden.

De motor

De motor is soms los te bestellen. Echter is dit niet altijd het geval. Er zijn veel verschillende soorten motoren en remotes beschikbaar. De motoren variëren van zo’n 3 tot 6 kwh. Dit lijkt op het eerste oog niet veel maar in werkelijkheid is dat het wel. De 3 kwh bereiken meestal een snelheid van 20 km p/uur. Hoe meer kwh hoe hoger de topsnelheid ligt. De 6 kwh bereiken gemiddeld zo’n 40 tot 45 km p/uur. Let wel goed op dat als je voor meer kwh kiest  je dan ook een goede accu erbij koopt. Je wilt natuurlijk niet binnen 30 minuten alweer langs de kant zitten.

Accessoires

Veel boards komen met kleine accessoires die je ook los kunt bestellen. Denk hierbij aan voetbanden, touwtjes voor de remote en nog veel meer. Kijk even goed wat er allemaal bij wordt geleverd, want soms moet je er dingen los bij bestellen en soms zit het al in je pakket hoe fijn!