Aquaventure

Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?

aquaventure Utrecht

19 april 2022
Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?
Suppen oftewel stand-up paddling is een sport die steeds populairder wordt, het lijkt op surfen maar is een stuk makkelijker.

Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?

Suppen oftewel stand-up paddling is een sport die steeds populairder wordt, het lijkt op surfen maar is een stuk makkelijker. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste kan beginnen met suppen.

Verschillen tussen een sup en een surfboard

Een sup board lijkt veel op een surfboard maar dat is niet zo, er zitten wel degelijk verschillen in. Hieronder heb ik wat verschillen op een rijtje gezet.

  • Sup boards zijn stabieler 
  • Sup boards zijn in het algemeen lichter dan een surfboard
  • Een sup board heeft een speciaal grip pad
  • Een sup board kan op zee en andere vlakke wateren

Soorten sup boards

Er zijn meerdere soorten sup boards. Als beginner kan je het beste een allround sup board aanschaffen, omdat je die overal kan gebruiken.

Hieronder heb ik de verschillende soorten sup boards op een rijtje gezet:

  • Allround sup boards, werken op zee en op vlak water.
  • Surf sup boards, zijn speciaal gemaakt om op zee te suppen.
  • Windsurf sup boards geven de mogelijkheid om te windsurfen en te suppen.
  • Race sup boards, zijn speciaal gemaakt om snel over het water te gaan.
  • Tour sup boards zijn gemaakt voor mensen die een lange tocht willen maken op hun sup board.

Sup board voor beginners

Zoals ik al eerder heb genoemd kun je als beginner het beste een allround sup board kopen. Deze staan namelijk bekend om hun wendbaarheid en stabiliteit. De MOAI SUP 10’6 is een sup board die zeer stabiel is en makkelijk te draaien waardoor hij geschikt is voor beginners en gevorderden.

Opblaasbaar of niet opblaasbaar

Het is belangrijk om te overwegen of je wel of niet een opblaasbaar sup board gaat aanschaffen. Een opblaasbaar sup board heeft wanneer opgevouwen ongeveer de grootte van een forse rugzak, waardoor hij makkelijk mee te nemen is in de auto, op de fiets en naar de camping. Ook is een opblaasbaar board makkelijk op te bergen wanneer je hem niet gebruikt. De verplaatsbaarheid van een opblaasbaar sup board gaat wel ten koste van wat wendbaarheid en snelheid.

Weetje: een opblaasbaar sup board kan meer stoten opvangen en gaat gemiddeld langer mee!

Een niet opblaasbaar sup board is vooral geschikt voor mensen met genoeg opbergruimte die aan of dichtbij het water wonen, of goed vervoer hebben voor zo’n grote plank.

Het opblaasbare sup board moet natuurlijk nog wel opgeblazen worden. Dat kun je doen met een handpomp. Het is best even doorpompen, dus gelijk een mooie warming-up. Als je dat niet ziet zitten, zijn er verschillende elektrische pompen op de markt. Je hebt pompen die je kunt aansluiten op je sigarettenaansteker in de auto en pompen die werken op een accu. Let wel, in de wereld van pompen is nog veel te winnen. Als je met de hand lekker doorpompt ben je eerder klaar dan met de elektrische variant. Ook zijn ze niet heel stil helaas, dus als je veel boards op te pompen hebt op een druk strand wordt dat je misschien niet in dank afgenomen. Je bent zo een kwartier aan het pompen per board.

Paddle

wordt meegeleverd heb je als beginner vaak al genoeg aan een aluminium paddle. Wanneer je een betere paddle wil aanschaffen is een carbon paddle het beste. Carbon is namelijk het lichtste en stevigste materiaal waar een paddle van gemaakt kan worden.

Aquaventure heeft een Seizoenstop tot 15-03-2024

10% korting op een e-foil les

Schrijf je hiervoor in op onze nieuwsbrief en wij sturen je jouw korting zodra het nieuwe seizoen gaat starten.